Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το top 20 των προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα [πίνακας]!!





Τα αγροτικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή οι αυτά που στηρίζουν τις εξαγωγές, οι οποίες όμως φαίνεται να να έχουν χάσει δυναμική. Εκτός από τα πετρελαιοειδή, σημαντικές ανάσες στις
εξαγωγές δίνουν το λάδι και τα φρούτα.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) κατά τη δημοσιοποίηση της οποίας η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε τα εξής: «για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 20 δισ. από τους 9 πρώτους μήνες ενός έτους. Και για φέτος, η Ελλάδα θα πρέπει να προσδοκά ένα νέο ιστορικό εξωστρέφειας στα επίπεδα των 28 δισ. ευρώ, ή σχεδόν 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, στην περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013, συντηρούνται οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με αποτέλεσμα η αύξηση των εξαγωγών να περιορίζεται στο 4,9% (στα 20.582 εκ. ευρώ, από 19.619,9 εκατ. ευρώ του 9μηνου του 2012), έναντι ποσοστών αύξησης 5,4% στο α' εξάμηνο του έτους.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Σε ότι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές, αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές κατά 4,2% προς τις 27 χώρες της ΕΕ, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική αύξηση κατά 10,3% προς τις χώρες της ΕΕ(15) και που υπερκάλυψαν τη μείωση των εξαγωγών κατά -9,1% προς τις χώρες της Νέας Διεύρυνσης. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ευρωζώνης εμφανίζουν αύξηση κατά 4,3%.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο εννιαμήνου, παρατηρείται πτωτική πορεία των εξαγωγών προς γεωγραφικές περιοχές που απορροφούν αξιοσημείωτο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, όπως οι χώρες των Βαλκανίων (-5,8%) και η Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (-1,5%), ενώ αντίθετα σημαντική άνοδος προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, κατά 27,5%.

ΠΗΓΗ: Euro2day