Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Συνταγή: Εορταστικό ψωμί Άγιος Βασίλης...!!

Υλικά για τη ζύμη του ψωμιού :
3 κούπες σκληρό αλεύρι
1 και 1/4 της κούπας γάλα χλιαρό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιες ελαιόλαδο ή 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο( το super fresco δεν κιτρινίζει τις ζύμες )
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή έναν κύβο νωπή

 εκτέλεση :
       Διαλύω την ζάχαρη και το αλάτι στο γάλα . Προσοχή δεν πρέπει να είναι καυτό ή πολύ ζεστό γιατί θα καταστρέψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει ποτέ το ψωμάκι μας . Εάν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά χωρίζουμε το γάλα σε δυο μέρη και στο ένα διαλύω ζάχαρη - αλάτι ενώ στο άλλο την μαγιά .
       Σε ένα μπόλ (εγω το ζυμώνω στο μίξερ οπότε το βάζω εκεί)  βάζω το αλεύρι και την μαγιά(στην περίπτωση της ξηρής)  . Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα και το ελαιόλαδο ή το βούτυρο . Ζυμώνω μέχρι να έχω μια ζύμη απαλή η οποία να έχει λεία όψη και υφή σαν το δέρμα μας . Ο ιδανικός χρόνος ζυμώματος είναι μισή ώρα αλλά επειδή καμιά μας δεν έχει τα μπράτσα του Stalone και δεν νομίζω να τα θέλει και για αξεσουάρ πάνω της , βάζουμε το ζυμαράκι στο μίξερ και τελειώνει η ταλαιπωρία .
      Το βάζουμε σε λαδωμένο μπόλ και το καλύπτουμε με μεμβράνη . Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει . Εάν θέλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία τότε ανάβουμε τον φούρνο στους 50 °C  , βάζουμε το μπόλ μέσα και αφήνουμε μισάνοιχτη την πορτα για να λειτουργήσει σαν στόφα . Δεν κλείνουμε την πόρτα γιατι έτσι η θερμοκρασία θα κάψει την μαγιά .
      Μετά το φούσκωμα προχωράμε στο επόμενο βήμα ! και γινομαστε Marcel Wanders !


 υλικά για την διακόσμηση :
  • 2 σταφίδες ή λίγα καρφάκια γαρύφαλλου
  • 2 κρόκους αυγών ή δύο ασπράδια( εγω προτιμώ τα ασπράδια)
  • 2 – 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

εκτέλεση :

Kάνουμε μια ζύμη ψωμιού , και την αφήνουμε να φουσκώσει! Χωρίζουμε σε δύο τμήματα την ζύμη , με το ένα να είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο . Προθερμαίνω τον φούρνω στους  180°C και βάζω μέσα στον φούρνο ένα πυρέξ με αρκετό νερό . Αυτό το κάνω για να έχει ο φούρνος υγρασία και όταν βάλω το ψωμάκι αποκτά κατά το ψήσιμο τέλεια υφή .

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε σχήμα τριγωνικό αλλά με στρογγυλεμένες άκρες .

Παίρνουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης και το κόβουμε στα δυο . Το ένα από αυτά τα κομμάτια το ανοίγω σε σχήμα ημικύκλιο και με ένα ψαλίδι ή ένα κόφτη πίτσας αρχίζω να κόβω σε λωρίδες -όχι μέχρι τέλους- και να δίνω σχήμα γενειάδας  . 

Το τριγωνικό κομμάτι ζύμης το βρέχω με πολύ λίγο νεράκι  στο κάτω μέρος του και  με προσοχή τοποθετώ τη γενειάδα πάνω στο τριγωνικό κομμάτι ζύμης . Το νερό το χρησιμοποιούμε για να κολλήσουν τα δύο τμήματα μεταξύ τους .

Στρίβουμε τις λωρίδες και τις ψιλοανακατεύουμε ώστε να φτιάξουμε την γενειάδα πιο όμορφη .
Το τελευταίο κομμάτι ζύμης θα πάρει το σχήμα της μύτης , της φούντας στο σκούφο , του γείσου του σκούφου και αυτής  του μουστακιού που καλύπτει την ένωση γενειάδας και βάσης . Με ένα κομμάτι φτιάχνουμε λωρίδες και τις ενώνουμε στο μέσον ώστε να δημιουργηθούν 3 σχηματάκια   "χ"  . Αυτό είναι το μουστάκι το οποίο μπαίνει πάνω στην γενειάδα και καλύπτει την ένωση γενειάδας και βάσης . Η μύτη είναι μια μικρή μπαλίτσα ζύμης ακριβώς εκεί που τελειώνει το μουστάκι .
Η φούντα του σκούφου είναι μπαλίτσα που με ένα τσιμπιδάκι ή ένα πιρούνι την κάνω σαν τριχωτή . Το γείσο είναι μια απλή λωρίδα .
Διπλώνουμε το άκρο της κάτω ζύμης  ώστε να σχηματιστεί ο σκούφος σαν να πέφτει . Και τοποθετούμε την φουντίτσα . 
Εκεί που θέλουμε να είναι το τέλος του σκούφου βάζουμε μια λωρίδα ζύμης σαν γείσο .
Βάζουμε σαν ματάκια 2 γαρύφαλλα .
Αφήνουμε την ζύμη για λίγο να σταθεί και να ξαναφουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας .

Αφού ξαναφουσκώσει , βάζω τους κρόκους , τον κάθε ένα σε ξεχωριστό μπόλ (ή αν χρησιμοποιήσετε ασπράδια πάλι σε ξεχωριστά μπολ ) . Στο ένα μπολ βάζω 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύω μέχρι να γίνει κόκκινο μείγμα και αλείφω την μύτη και τον σκούφο όπως στις εικόνες . Με το άλλο ασπράδι αλείφω το υπόλοιπο μέρος για να πάρει αυτήν την γυαλάδα η ζύμη μας .

Καλύπτουμε τον Άγιο Βασίλη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 °C για 15 λεπτά . Μετά τα 15 λεπτά αφαιρούμε το χαρτί και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα .
Bon Appétit !!

πηγή : www . tasteofhome.com
το είδα στο http://lifeanddecoration.blogspot.gr