Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Υγειονομική «βόμβα» στο Νότιο Αιγαίο...

Σε μια υγειονομική κινούμενη βόμβα για την δημόσια υγεία έχουν μεταβληθεί τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στα περισσότερα νησιά του

Πρώην εργαζόμενος του νοσοκομείου της Ρόδου καταγγέλλει στο metrogreece.gr ότι οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες δεν έχουν καθόλου διαχειριστή αποβλήτων και μόνο πέντε νοσοκομεία έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση.
Συνεπώς από τους 464 τόνους, μόνο στους 60 γίνεται διαχείριση. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Σύρου με 15 τόνους παραγωγής αποβλήτων το χρόνο, της Ρόδου με 30 τόνους παραγωγής, της Κω και της Καλύμνου με 10 τόνους και τέλος της Νάξου με 5 τόνους και δεν αποτελούν, σύμφωνα με την μαρτυρία του πρώην εργαζόμενου, την πραγματική παραγωγή όλων των αρμόδιων υγειονομικών μονάδων παραγωγής, αφού κανείς δεν ελέγχει τις μικρότερες πηγές!
 
Ποιά είναι τα Επικίνδυνα Απόβλητα
Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) θεωρούνται τα απόβλητα που παράγονται από Υγειονομικές Μονάδες, Δημόσια και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, τα κέντρα Υγείας, τα Δημοτικά Ιατρεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κέντρα αιμοδοσίας, τα οδοντιατρεία και τα κτηνιατρικά ιατρεία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Α) Αστικά Στερεά (ΑΣΑ)
Β) Επικίνδυνα Αμιγώς Μολυσματικά
Β1) Επικίνδυνα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ)
Β2) Μικτά Επικίνδυνα (ΜΕΑ)
Β3) Άλλα Επικίνδυνα (ΑΕΑ)
Γ) Ειδικά Ρεύματα: Ραδιενεργά, ρεύματα αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης , απόβλητα εκσκαφών, κατεδαφίσεων κλπ.

Τα ΕΑΥΜ είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είτε όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους και τα ζώα είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας, στην οποία μπορούν να εισέλθουν από το έδαφος ή τα υπόγεια ύδατα.
Η συλλογή τους γίνεται με την βοήθεια ειδικού αδειοδοτημένου φορέα ο οποίος τα διαχωρίζει σε αυτά που οδηγούνται για ελεγχόμενη αποτέφρωση και σε αυτά που πάνε για αποστείρωση.
 
Κίνδυνος για την δημόσια υγεία...τι λέει ο ειδικός!
Σήμα κινδύνου στέλνει ο πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων χημικών και συνεργάτης του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός, καθώς από την μη ορθολογική διαχείρισή τους κινδυνεύουν πολλές ομάδες ανθρώπων, όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, οι εμπλεκόμενοι στην αποχέτευση, οι εργαζόμενοι στους ΧΥΤΑ και οι κάτοικοι πλησίον των υγειονομικών μονάδων.
Τονίζοντας ότι μπορούμε να έρθουμε όλοι σε έμμεση επαφή μαζί τους, μέσω των ζώων (γάτες, σκύλοι ), των πτηνών( πχ γλάρων), των απορριμματοφόρων των ΟΤΑ και της τροφικής αλυσίδας (από απόρριψη στην αποχέτευση), καθίσταται φανερό ότι οι συνέπειες είναι ολέθριες για την ανθρώπινη υγεία, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, δημιουργούνται καρκινογενέσεις ενώ καταστρέφεται το ανοσοποιητικό συστήμα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.metrogreece.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/368437/Default.aspx