Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κόψτε αμέσως τα αναψυκτικά, βλάπτουν σοβαρά την υγεία


 

Τα αναψυκτικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα αναψυκτικά ευθύνονται για Παχυσαρκία, Καρδιακές προσβολές και Διαβήτη.

Όσο «σφίγγουν» οι ζέστες, τόσο αισθανόμαστε την ανάγκη να ξεδιψάσουμε πίνοντας κάτι δροσιστικό.  Η πιο εύκολη και καθιερωμένη λύση; Πίνουμε ένα δροσιστικό αναψυκτικό. Κάναμε λοιπόν μια έρευνα για το αν τα αναψυκτικά βλάπτουν ή όχι την υγεία μας.

Οι επιστήμονες κατηγορηματικά απαντούν : Τα αναψυκτικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στους Sunday Times, ο καθηγητής Barry Popkin από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας :  «Αν υπάρχει κάτι στα όσα τρώμε που να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, ίσως και όσο το τσιγάρο, είναι τα αναψυκτικά.»

Ας δούμε τι λένε οι έρευνες (από το Vita.gr)

“Τα αναψυκτικά θα έπρεπε να φέρουν ειδική προειδοποίηση ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ακριβώς όπως και τα πακέτα των τσιγάρων, τονίζουν οι ειδικοί καθώς πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ακόμα και ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2. 

Σε μία μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου, σε 30.000 ανθρώπους από 8 ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη αυξάνεται κατά 22% για κάθε κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη που καταναλώνουμε κάθε μέρα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει νωρίτερα στην Αμερική. Με την ευρωπαϊκή οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν εάν τα αποτελέσματα θα ήταν αντίστοιχα στην Ευρώπη όπου η κατανάλωση αναψυκτικών δεν είναι τόσο υψηλή. 

Η κατανάλωση αναψυκτικών είχε ήδη συνδεθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία και ως εκ τούτου είχε θεωρηθεί ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, αλλά πλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αρνητική επιρροή τους πηγαίνει πιο μακριά από την αύξηση του σωματικού βάρους και είναι πιθανό να ευθύνεται το ότι προκαλούν αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Άλλη έρευνα έχει δείξει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο συκώτι και τα νεφρά και ότι έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκίνου και άνοιας. 

Γενικά αυξάνεται η ανησυχία από πλευράς των ερευνητών ότι τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν. 

Ο καθηγητής Nick Wareham επικεφαλής στην έρευνα στο Imperial είπε: «Οι ετικέτες στα αναψυκτικά πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρες σχετικά με το πόση ζάχαρη περιέχουν και θα έπρεπε να προειδοποιούν ότι θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής.»

Επίσης : (iatronet.gr)

“Άμεση σχέση φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της φτωχής διατροφής, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που βασίστηκε σε παλιότερες μελέτες.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Kelly Brownell, διευθύντρια του Rudd Center for Food Policy and Obesity του Πανεπιστημίου Yale in New Heaven, στο Κονέκτικατ, δεν υπάρχει αμφιβολία για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Έχοντας αναλύσει τα στοιχεία 88 προηγούμενων μελετών σχετικών με το παραπάνω θέμα, η ερευνήτρια και η ομάδα της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από τα στοιχεία προκύπτει η ανάγκη σύστασης προς τον πληθυσμό για μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών.”

Για δε τις γυναίκες που καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα πράγματα φαίνονται ακόμα χειρότερα (iefimerida.gr)

"Οι γυναίκες που καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά σχεδόν κάθε μέρα έχουν 83% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γυναίκες που πίνουν σπάνια αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, επισημαίνει μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο με διατροφικές ερωτήσεις, ερωτήσεις για την υγεία και τον τρόπο ζωής, πρώτα το 1990 και ξανά το 1995 και το 2000.

Οι ειδικοί χώρισαν τους ανθρώπους σε τέσσερις ομάδες: σε εκείνους που έπιναν σπάνια αναψυκτικά, αυτά που είχαν ένα-δύο ποτήρια την εβδομάδα, εκείνους που είχαν 3-4 ποτήρια την εβδομάδα, και εκείνους που έπιναν ένα αναψυκτικό σχεδόν κάθε μέρα.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε πόσοι άνθρωποι ανέπτυξαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο από την αρχή της περιόδου της μελέτης έως το 2008.

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, αν έπιναν ένα αναψυκτικό κάθε ημέρα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν ποτέ τους."

Ας πετάξουμε λοιπόν τα αναψυκτικά από τα ψυγεία μας και για να ξεδιψάσουμε ας πίνουμε πολύ νερό, φυσικούς χυμούς φρούτων ή smoothies φρούτων και λαχανικών.
 
filenades.gr