Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Aποδέκτες αυστηρότερης κριτικής είναι oι γονείς ίδιου φύλου.


Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και χαρακτηρίζουν τις γονεϊκές συμπεριφορές των ομοφυλόφιλων και των ετεροφυλόφιλων γονέων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε παρόμοιες καταστάσεις που περιελάμβαναν άστοχες γονεϊκές συμπεριφορές, οι ομοφυλόφιλοι γονείς ήταν αυτοί που δέχθηκαν την πιο αρνητική κριτική.


Παράλληλα, σημειώθηκε ότι, όταν οι γονείς επιδείκνυαν μια εύστοχη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που κατάφερναν να ηρεμήσουν ένα αναστατωμένο παιδί, τα άτομα έκριναν με παρόμοιο, θετικό τρόπο τόσο τους ομοφυλόφιλους όσο και τους ετεροφυλόφιλους γονείς. Εάν όμως οι γονείς θύμωναν, ύψωναν τη φωνή τους ή χτυπούσαν ελαφρά το χέρι του παιδιού τους, η κριτική ήταν πολύ πιο αυστηρή στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων γονέων.

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι η κριτική στους ομοφυλόφιλους γονείς με διαφορετικά μέτρα και σταθμά προσθέτει επιπλέον στρες στο ήδη στρεσογόνο έργο του να είναι κάποιος γονέας. Ταυτόχρονα, η αρνητική αυτή στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους γονείς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές τους να υιοθετήσουν ένα παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι σύμβουλοι υιοθεσίας να γνωρίζουν την επίδραση των σύγχρονων αυτών προκαταλήψεων και να αναγνωρίζουν την ανάγκη εκπαίδευσης και ανάπτυξης πολιτικών που θα τους βοηθήσουν να προστατευτούν απέναντι σε δυνητικά εσφαλμένες κρίσεις και αποφάσεις.

Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών στις ΗΠΑ περιμένουν να βρουν μια οικογένεια, αλλά είναι πολλοί λίγοι αυτοί που είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τα σπίτια τους σε αυτά. Ενώ οι ομοφυλόφιλοι γονείς μπορούν να παρέχουν την οικογενειακή θαλπωρή σε αυτά τα παιδιά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κοινή γνώμη τούς τοποθετεί σε μειονεκτική θέση, σε σύγκριση με τους ομοφυλόφιλους γονείς.

Η αμερικανική ακαδημία παιδιατρικής, μάλιστα, δήλωσε επίσημα ότι υποστηρίζει την υιοθεσία παιδιών από γονείς ίδιου φύλου.

Η επίγνωση των στάσεων και των πεποιθήσεων και η αντιμετώπισή τους με κριτική σκέψη μπορούν αφενός να προάγουν την αξιοποίηση όλων των ατόμων που επιθυμούν και είναι ικανά να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς και αφετέρου να βελτιώσουν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογενειακής ζωής.

Πηγή: nlm.nih.gov