Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Δραματική η αύξηση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα


peripoliaΆκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία αναφορικά με τις επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο, καθώς από τον Ιανουάριο έως το
Σεπτέμβριο του 2012 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 87 περιστατικά.
perierga.gr - Διδακτικό βίντεο για τον ρατσισμό!
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται από το Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.) και ακόμα 23 ΜΚΟ και άλλοι φορείς, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο φόβος της καταγγελίας από πλευράς των θυμάτων καθώς και η απροθυμία καταγραφής από πλευράς διωκτικών αρχών. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δύο αυτές μεταβλητές επηρεάζουν άμεσα τα αποτελέσματα της καταγραφής, καθώς αν απουσίαζαν, τα περιστατικά θα ήταν ενδεχομένως περισσότερα.
Η Αθήνα, αποτελεί το επίκεντρο των ρατσιστικών επιθέσεων καθώς τα 73 περιστατικά σημειώθηκαν σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής, η πλατεία Αμερικής, ενώ καταγράφηκαν 5 ακόμα περιστατικά στην Πάτρα και 3 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ οι χώρες προέλευσης των θυμάτων είναι κυρίως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, η Γουινέα, το Πακιστάν και η Σομαλία.
Παράλληλα, 84 από τα 87 θύματα ανέφεραν ότι ο λόγος της επίθεσης που δέχτηκαν ήταν ότι κατάγονταν από άλλη χώρα, με το χρώμα ή άλλα χαρακτηριστικά (η μαντήλα που φορούσαν κάποιες γυναίκες) που αποκάλυπταν το ότι είναι αλλοδαποί, να αποτελούν το λόγο στοχοποίησής τους.

Όσον αφορά στο χώρο στον οποίο έλαβαν χώρα οι ρατσιστικές επιθέσεις, τα 83 από τα 87 περιστατικά έγιναν σε δημόσιους χώρους.
Το Δίκτυο επισημαίνει ως το σημαντικότερο πρόβλημα την αδυναμία ή απροθυμία των διωκτικών αρχών να καταγράψουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και να προβούν σε επαρκή έρευνα και συλλήψεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όπως προκύπτει απ’ τα αποτελέσματα του Δικτύου, το ότι στα 85 περιστατικά η επίθεση έγινε από ομάδα ατόμων και όχι μεμονωμένα, ενώ 58 περίπου είναι αντίστοιχα τα περιστατικά όπου τα θύματα θεωρούν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εξτρεμιστικές ομάδες. Στην έκθεσή του μάλιστα το Δίκτυο Καταγραφής σημειώνει «σε κάποιες περιπτώσεις, τα θύματα των επιθέσεων ή οι μάρτυρες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, είτε επειδή φόραγαν διακριτικά της οργάνωσης, είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή.» Γενικότερα, στα συμπεράσματά του το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αναφέρεται ότι παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει από φορείς, τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς, προς την ελληνική Πολιτεία, δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση. Επίσης, όπως σημειώνεται, «είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους δράστες βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.   Ήδη από τα πλέον επίσημα χείλη του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης διατυπώνεται η παραδοχή ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουν ασκηθεί διώξεις για περιστατικά ρατσιστικής βίας, ενώ διαπιστώνεται μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα στοιχεία που παρέχουν οι επίσημες αρχές περί τέλεσης εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και τα στοιχεία που προέρχονται από άλλες πηγές.»
Τέλος, το Δίκτυο επισημαίνει ως το σημαντικότερο πρόβλημα «την αδυναμία ή απροθυμία των διωκτικών αρχών να καταγράψουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και να προβούν σε επαρκή έρευνα και συλλήψεις, ή ενίοτε ακόμα και την αποθάρρυνση των θυμάτων ρατσιστικής βίας που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής να καταγγείλουν περιστατικά βίας στις αστυνομικές αρχές».
Η άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η οποία συνοδεύεται από βίαιες επιθέσεις απέναντι σε μειονότητες και μετανάστες συμβαίνει στην Ευρώπη, εδώ και χρόνια.
Ήδη από το 2008, στη Ρωσία οι επιθέσεις νεοναζί εναντίον μεταναστών ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Η Αγέλη των Λευκών Λύκων», το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα, καταγράφει την θανάσιμη δράση Ρώσων Σκίνχεντ και τις ιστορίες των αθώων θυμάτων τους.
Δύο χρόνια αργότερα στη γειτονική Ιταλία, οι εικόνες δολοφονημένων Αφρικανών, τσιγγάνικων καταυλισμών που καίγονται και πολιτοφυλακές που περιπολούν στους δρόμους των πόλεων σύμφωνα με τον πρόσφατο αντιμεταναστευτικό νόμο αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Άρωμα μιας άλλης Εποχής».
Ενός ντοκιμαντέρ, που απ’ ότι φαίνεται, δίνει τον τίτλο και στον δρόμο που βαδίζει σήμερα όλη η Ευρώπη…

 exandasdocumentaries.com/gr