Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σχολικός εκφοβισμός-bullying



Το φαινόμενο εκφοβισμού μαθητών στα σχολεία

Το φαινόμενο του εκφοβισμού μαθητών, ήταν γνωστό κυρίως στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική, όπου έχει και τεράστιες διαστάσεις. Ωστόσο και στην χώρα μας υπήρχε, ασχέτως αν δεν το χαμέ αναγνωρισμένο ως φαινόμενο, και φαίνεται πως αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Ο λόγος, για τον γνωστό εκφοβισμό αδύναμων παιδιών, ή αλλιώς bullying, όπως είναι διεθνώς γνωστός ο όρος, από άλλα πιο ισχυρά παιδιά, μέσα στον σχολικό χώρο αλλά και όχι μόνο.

 Σήμερα 6 Μαρτίου, είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού για το οποίο καλούνται οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αφιερώσουν 1 – 2 ώρες, ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές σχετικά με το θέμα. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο.
Το bullying, είναι θα λέγαμε ο ‘’τσαμπουκάς’’ που ‘’πουλάνε’’ οι πιο ρωμαλέοι μαθητές, στους πιο αδύναμους, είτε ασκώντας σωματική βία, είτε λεκτική, όπου και αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγάλα τραύματα. Ωστόσο ακόμα και από την πλευρά των καθηγητών μπορεί να προκληθεί τέτοιου είδους συμπεριφορά, μέσω της υποτιμητικής μεταχείρισης αδύναμων μαθητών.
Συνήθως παιδιά μειονοτήτων, αλλά και με οποιαδήποτε αδυναμία , είτε στην εμφάνιση, είτε και ψυχοπνευματική, είναι τα θύματα αυτής της συμπεριφοράς, από τους ίδιους τους συνομήλικους τους. Άλλωστε τα παιδιά γίνονται πολλές φορές πολύ σκληρά στην προσπάθεια τους να φανούν πιο δυνατά έναντι των άλλων.
Πρόσφατα στον ΑΝΤ1 προβλήθηκε στην εκπομπή «Πρώτο Πλάνο» το ζήτημα αυτό και μίλησαν οι ίδιοι οι μαθητές για την έκταση του φαινομένου αλλά και για το κίνημα που έχουν ξεκινήσει ενάντιο στον εκφοβισμό, το λεγόμενο κίνημα άντι-bullying. Πρόκειται για ένα κίνημα στήριξης των άλλων παιδιών, με σύνθημα ‘’Λέγε με φίλο’’, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο και να καταδείξουν πως δεν είναι ‘’ωραίος’’ αυτός που ασκεί την βία, αλλά αυτός που στέκεται δίπλα στον συμμαθητή του, βοηθώντας τον και στηρίζοντας τον.
Οι μαθητές περνάνε έτσι το δικό τους μήνυμα σε όσους τα βάζουν με την διαφορετικότητα, αναδεικνύοντας ως μέγιστο αγαθό τον σεβασμό προς τους άλλους.
BIA
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη, πολύ επικίνδυνη πλευρά του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου, το λεγόμενο cyber bullying. Σε αυτού του είδους εκφοβισμού, δεν χρειάζεται ο θύτης να είναι δυνατός σωματικά, αλλά και κάποιος αδύναμος, μπορεί να επιτεθεί ανώνυμα και με φραστικό τρόπο σε κάποιο άλλο παιδί, προκαλώντας του φόβο και σύγχυση. Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών είναι δραματικά, καθώς υπάρχουν κρούσματα αυτοκτονιών εκφοβισμένων παιδιών σε όλο τον κόσμο.
CYBER BULLYING
Όλο αυτό το φαινόμενο, μπορεί να αποβεί μοιραίο, τόσο για τον ψυχισμό των παιδιών – θυμάτων, όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Γιατί κάποιος που βιώνει την βία, μπορεί αργότερα να ασκήσει και ο ίδιος βία, ούτως ώστε να νιώσει δυνατός. Τα αποτελέσματα λοιπόν, δεν θα ναι θετικά για κανέναν. Ενώ ταυτόχρονα σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα και καθοριστικά για τη διαμόρφωση ενός ανθρώπου χρόνια, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη μια τέτοιου είδους κακομεταχείριση ενός παιδιού και μπορεί να του δημιουργήσει μόνιμα τραύματα, να το απομακρύνει από τον σχολικό χώρο και να το οδηγήσει στην περιθωριοποίηση.
Γι΄αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και από την πλευρά της πολιτείας και δη του συστήματος της Παιδείας, ώστε να υποστηριχθεί αυτό το κίνημα άντι-bullying και να ενημερωθεί κατάλληλα, τόσο η σχολική κοινωνία, όσο και αυτή των ενηλίκων. Μια πολύ καλή ευκαιρία ενημέρωσης είναι και η σημερινή ημέρα που είναι η ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και μιλούν για το ζήτημα στα σχολεία όλης της χώρας.
Ας μην υπάρξουν άλλα παιδιά, με τραυματισμένη παιδική ηλικία και ας μάθουμε στα παιδιά αλλά και να μάθουμε και οι ίδιοι οι ενήλικες, την αξία του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού.
Μιχαέλα Φωτιάδου
laimitomos.com