Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Aφιέρωμα για την πόλη της Πράγας-Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη των πόλεων της Τσεχίας!


Η Πράγα
Σας είχαμε υποσχεθεί ένα σούπερ αφιέρωμα για την πόλη της Πράγας.
Ώρα να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεσή μας...

 Χρήστος Γ. Παπαπρίλης - Πανάτσας


 Η Πράγα. Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη των πόλεων της Τσεχίας. Χτισμένη εδώ και 11 περίπου αιώνες στην κεντρική Βοημία. Πάνω στον ποταμό Μολβάδα. Τον οποίον ο πατέρας μου, μου τον έμαθε ως Βλτάβα.




 Αποκαλείται "χρυσή πόλη" και "μητέρα των πόλεων". Το ιστορικό κέντρο της Πράγας, ή αλλιώς "Prague 1" στη γλώσσα των κατοίκων, διεκδικεί τον τίτλο της ομορφότερης πόλης στον κόσμο με τη μεσαιωνική, γοτθική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του και την παραμυθένια γοητεία του.




 Η Πράγα αναπτύσσεται εκατέρωθεν του ποταμού, όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γεφυριών που ενώνουν τα δύο κομμάτια γης. Όμως, η εντυπωσιακότερη όλων είναι η γέφυρα του Καρόλου...




 Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η παλιά πόλη (Στάρε Μιέστο), με την εβραϊκή συνοικία βορειότερα και τη νέα πόλη (Νόβε Μιέστο) προς τα νότια.




 Απέναντι, στο δυτικό τμήμα, δεσπόζει το Κάστρο της Πράγας (Χράντσανι) και η συνοικία Μάλα Στράνα, της οποίας τα πολύχρωμα κτίρια αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα.




 Είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων.




 Περιέχει μια από πιο παλιές και ποικίλες συλλογές αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.




 Η πόλη των αλχημιστών μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει πάνω από δέκα κύρια μουσεία, πολυάριθμα θέατρα, γκαλερί, κινηματογράφους, καθώς πανέμορφα και σημαντικά ιστορικά εκθέματα.




 Η πλούσια πολιτισμική ιστορία της Πράγας την καθιστά ως έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό με πάνω από 4,5 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο...




 Τέλος, το πανεπιστήμιο της Πράγας, το οποίο ιδρύθηκε το 1348 από τον Κάρολο, είναι το παλιότερο στην κεντρική Ευρώπη.



































































Ναι. Να πάτε.