Μια εύκολη, ζουμερή και… καραμελένια μηλόπιτα που τρώγεται είτε σκέτη είτε με σαντιγί.
Τι θα χρειαστείς
Καθαρισμένα και κομμένα λεπτές φέτες μήλα: 4 μεγάλα
Αλεύρι: 250 γρ.
Αλεύρι: 250 γρ.
μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού
Ζάχαρη: 200 γρ.
Γάλα: 200 ml
Λιωμένο βούτυρο: 150 γρ.
Χτυπημένα αυγά: 2 μεγάλα
Καστανή ζάχαρη: 140 γρ.
Μέλι: 90 ml
Νερό: 300 ml
Άχνη ζάχαρη: 4 κουταλιές για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ ή κεραμικό, χωρητικότητας περίπου 2,5 λίτρων.
Βάζετε το νερό, την καστανή ζάχαρη και το μέλι σε κατσαρολάκι και το βάζετε στη φωτιά. Το ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια το αφήνετε να βράσει. Το κατεβάζετε από την φωτιά και το κρατάτε κατά μέρος.
Απλώνετε τα μήλα στο βουτυρωμένο πυρέξ.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και την ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάτε να γίνουν ομοιόμορφα. Τα αδειάζετε πάνω από τα μήλα, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Από πάνω ρίχνετε το σιρόπι.
Ψήνετε την μηλόπιτα στο φούρνο για 35 – 40 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζετε και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της. Αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Βάζετε το νερό, την καστανή ζάχαρη και το μέλι σε κατσαρολάκι και το βάζετε στη φωτιά. Το ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια το αφήνετε να βράσει. Το κατεβάζετε από την φωτιά και το κρατάτε κατά μέρος.
Απλώνετε τα μήλα στο βουτυρωμένο πυρέξ.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και την ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάτε να γίνουν ομοιόμορφα. Τα αδειάζετε πάνω από τα μήλα, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Από πάνω ρίχνετε το σιρόπι.
Ψήνετε την μηλόπιτα στο φούρνο για 35 – 40 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζετε και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της. Αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρετε την μηλόπιτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτη ή με σαντιγί.
filenades.gr