Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού


Καστορίας Σεραφείμ: «Να μείνουμε πιστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία» – Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού λειτούργησε σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Τις ημέρες αυτές η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαμαριναίων Καστοριάς, τιμά τον Άγιο Δημήτριο τον εκ Σαμαρίνης και τον συναθλητή του Άγιο Γεώργιο τον Καστοριανό.
Παρουσία πλήθους πιστών ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στους 630 Πατέρες των συγκροτησάντων την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, οι οποίοι καταδίκασαν την αίρεση του μονοφυσιτισμού στην Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ. και εδογμάτισαν ότι «ο Χριστός είναι διπλούς την φύσιν, αλλ’ ου την υπόστασιν, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος».
Επίσης, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μίλησε για την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα, η οποία υπέμεινε σε νεότατη ηλικία φρικτά βασανιστήρια από τον ίδιο της τον πατέρα και αποκεφαλίστηκε για την πίστη του Ιησού Χριστού. Το πρόσωπο του Χριστού είναι αυτό το οποίο δίνει νόημα στη ζωή του καθενός μας, όπως ακριβώς έδωσε και στη ζωή των Αγίων τη Εκκλησίας μας.
Και συνέχισε μιλώντας για τον Άγιο Δημήτριο τον εκ Σαμαρίνης, ο οποίος έζησε την περίοδο της τουρκοκρατίας και ενώ θα μπορούσε να ζήσει μια ζωή γεμάτη απολαύσεις, επιλέγει την κατά Χριστόν ζωή και πίστη και στέφεται με τη δόξα του μαρτυρίου του. Και το μαρτύριό του έγινε η αιτία, ένας μουσουλμάνος από την Καστοριά, να έλθει στην αληθινή θεογνωσία, να βαπτισθεί, να πάρει το όνομα Γεώργιος και να μαρτυρήσει στα μέρη της Ακαρνανίας.
Οφείλουμε, λοιπόν, ευγνωμοσύνη στους Πατέρες που φύλαξαν την Ορθόδοξη πίστη μας, ευγνωμοσύνη στην Αγία Μαρίνα για την ομολογία, το θάρρος και την ανδρεία της, ευγνωμοσύνη στον Άγιο Δημήτριο γιατί έλαμψε ως φως στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και έδειξε στους ανθρώπους πως πρέπει να στηρίζονται στην πίστη τους στον Χριστό, ευγνωμοσύνη και στον Άγιο Γεώργιο, τον Νεομάρτυρα από την Καστοριά, γιατί γνώρισε τον αληθινό Θεό και έδωσε το αίμα του για την πίστη του.
Και αυτά τα πρόσωπα, κατέληξε ο Επίσκοπος της Καστοριάς, μάς υπενθυμίζουν το δικό μας καθήκον σήμερα. Όταν μιλάνε για απιστία και για αθεΐα, εμείς πρέπει να μείνουμε πιστοί στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης και Γεωργίου του Καστοριέως και τεμαχίων των ιερών λειψάνων τους, πέριξ του Ιερού Ναού.
imkastorias.gr