Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Εξόρμηση στον Άγιο Γεώργιο της Ομορφοκκλησιάς Καστοριάς



Ο Αϊ Γιώργης μαζί με την Κουμπελίδικη, είναι ίσως οι πιο γνωστές εκκλησίες του Νομού Καστοριάς και βρίσκεται στο κέντρο της Ομορφοκκλησιάς, στον οικισμό που πήρε την ονομασία,

από την αρμονία και την αύρα που εκπέμπει αυτή η εκκλησία. Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο, που κτίστηκε περίπου τον 12ο αιώνα και αποτελούσε το καθολικό μονής, που δεν σώζεται σήμερα. Πολλοί θεωρούν τον Αϊ Γιώργη, μικρογραφία της Αγιά Σοφιάς.
Είναι κτισμένος με πέτρα που δεν συναντάται στην περιοχή και οι τοιχογραφίες του (σε δύο στρώσεις), ανάγονται στον 13ο και 15ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές από χτυπήματα, που διακρίνονται σε ολόκληρο το ναό, ενώ από φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό, κάηκε σημαντικό μέρος των στρώσεων, χωρίς όμως να πληγεί το ξυλόγλυπτο που αναπαριστά τον Άγιο.
Οι πιστοί “κολλάνε” κέρματα στο ξυλόγλυπτο για να κερδίσουν την εύνοια του Αγίου και να έχουν καλή τύχη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ο λόγος που τα κέρματα “κολλάνε” στο ξύλο. Σύμφωνα με την παράδοση το ξυλόγλυπτο, που το ύψος του πλησιάζει τα τρία μέτρα και είναι μοναδικό στην Ελλάδα, το έφεραν δύο μοναχές από τα Ιωάννινα τον 13ο αιώνα, πάνω σε κάρο που το έσερναν βόδια. Από το ξυλόγλυπτο λείπουν οι πατούσες. Μία εκδοχή λέει ότι έτσι δημιουργήθηκε ενώ μία δεύτερη αναφέρει πως βρίσκονται σε αποθήκη μουσείου της Αθήνας.
agios_georgios_omorfokklisia_6Μέσα στο ναό φυλάσσεται και λείψανο του Αγίου Γεωργίου σε ειδική θήκη. Το ξυλόγλυπτο θεωρείται από πολλούς πιστούς θαυματουργό ενώ ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως έχουν δει τον Άγιο να εμφανίζεται μέσα στο ναό.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς είναι ένα πραγματικό μνημείο της εποχής του Βυζαντίου, που η αρμονία της κατασκευής και η διακόσμησή του, τον καθιστούν μοναδικό στη Μακεδονία. Είναι μία ακόμα από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια, αυτό που βλέπεις με τα μάτια. Είναι μόνιμα κλειδωμένος για λόγους προστασίας αλλά στην είσοδο αναγράφεται το τηλέφωνο του φύλακα, ο οποίος μένει στο χωριό και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε επισκέπτη. Ακριβώς απέναντι από τον ναό, βρίσκεται ο ξενώνας της Ομορφοκκλησιάς που προσφέρεται για καφέ αλλά και για διανυκτέρευση στο χωριό.
Ήταν Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009, όταν επισκεφθήκαμε τον Αϊ Γιώργη στην Ομορφοκκλησιά, με το χιόνι και την παγωνιά να συμπληρώνουν το σκηνικό της “εξόρμησης”.

agios_georgios_omorfokklisia_1
agios_georgios_omorfokklisia_2
agios_georgios_omorfokklisia_3
agios_georgios_omorfokklisia_11
agios_georgios_omorfokklisia_7
agios_georgios_omorfokklisia_8
agios_georgios_omorfokklisia_20
agios_georgios_omorfokklisia_9
agios_georgios_omorfokklisia_5

ςε

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: stergios, toulias, foutou, nio, ioannis, psilos, garavelas, cyberwalker

cyberotsarka.gr