Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η Καστοριανή Θωμαή Αλεξίου επιστήμονας που διαπρέπει στην Ξενόγλωσση Εκπαίδευση (φωτογραφίες – βίντεο)

P1110898
Η ίδια δήλωσε συγκινημένη στο σημερινό συνέδριο Ξένων Γλωσσών στην πόλη μας : Ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου, όπου κι αν βρίσκομαι , για μένα η πατρίδα μου είναι πάντα η Καστοριά

Πρωτεργάτρια  του συνεδρίου για την Ξενόγλωσση Εκπαίδευση που διοργάνωσε σήμερα η  Ελληνική Εταιρεία Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς ήταν μια λαμπρή Καστοριανή επιστήμονας , Επίκουρη Καθηγήτρια  στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας του ΑΠΘ, η κ.Θωμαή Αλεξίου. Η εισήγησή της ,εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατά γενική ομολογία, αφορούσε στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας σε μαθητές με δυσλεξία .
Μετά το τέλος της πολύ πετυχημένης ημερίδας , αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Καστοριάς και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της , εξέφρασε την επιθυμία της να διοργανώνονται κι άλλα, ακόμη μεγαλύτερα ακαδημαϊκά συνέδρια στην πόλη μας, ώστε να προβληθεί το φυσικό της κάλλος  και να αναπτυχθεί ο τομέας του τουρισμού.
Η ίδια ,όπως ανέφερε, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια διεθνώς, πουθενά όμως δεν έχει δεί το μεγαλείο της ομορφιάς της Καστοριάς. Τέλος, φανερά συγκινημένη , δήλωσε ότι “όπου κι αν βρίσκεται, ό,τι κι αν κάνει στη ζωή της , η πατρίδα της είναι πάντα η Καστοριά !” 

Βιογραφικό
Η Θωμαή Αλεξίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε όμως στην Καστοριά ,όπου τελείωσε το σχολείο και στα 18 της φεύγει και πάλι για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο.
Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος της Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στη Διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης γλώσσας του Πανεπιστημίου Canterbury Christ Church (Ηνωμένο Βασίλειο) και Διδακτορικού διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία του Πανεπιστημίου Wales Swansea (Ηνωμένο Βασίλειο).
Σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πριν εργαστεί στο πανεπιστήμιο δίδασκε την ελληνική ως ξένη γλώσσα (στο Πανεπιστήμιο Swansea, Ηνωμένο Βασίλειο για 3 χρόνια) και την αγγλική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα συνολικά για δέκα χρόνια στην Ελλάδα και στη Βρετανία.
Εκτός από τη διδασκαλία στο Παν/μιο, συμμετέχει σε ποικίλλα ερευνητικά προγράμματα (όπως το DysTEFL2), είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και συντονίστρια  στη θεματική ενότητα «Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε παιδιά» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη γνωστική ανάπτυξη και τις ατομικές διαφορές στην εκμάθηση ξένων γλωσσών κατά την παιδική ηλικία. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η εκμάθηση της Αγγλικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην προσχολική και σχολική ηλικία και έχει εμπειρία στη μεθοδολογία της διδασκαλίας γλωσσών καθώς και στην ανάπτυξη διδακτικού υλικού για μικρά παιδιά. Έχει προσκληθεί να δώσει σεμινάρια κατάρτισης σε εκπαιδευτικούς και έχει δημοσιεύσει άρθρα στην Ευρώπη (σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων).
Είναι συνεπιμελήτρια και μέλος της συγγραφικής ομάδας δύο διδακτικών πακέτων για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Γ΄δημοτικού στα δημόσια σχολεία (MagicBook 1 & MagicBook 2).

P1110882P1110893 P1110880P1110932 P1110934 P1110938




http://fouit.gr/