Η αλλεργία στο γάλα, μία από τις πιο κοινές αλλεργίες τροφίμων σε παιδιά, είναι μία μη φυσιολογική απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στο γάλα και τα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνήθης αιτία, αλλά το γάλα από πρόβατα, κατσίκες, βουβάλια και άλλα θηλαστικά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αντίδραση.
Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως λεπτά σε ώρες μετά την κατανάλωση του γάλακτος. Τα σημεία και συμπτώματα της σειράς αλλεργία στο γάλα από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, εμετός, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Μερικές φορές, αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία - μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση.
Αποφυγή είναι η κύρια θεραπεία για την αλλεργία στο γάλα.Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά να ξεπεράσουν μια αλλεργία στο γάλα. Όσοι δεν το ξεπεράσει μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
άλα συμπτώματα αλλεργίας, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο, συμβαίνουν λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση γάλακτος ή τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος, τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας γάλακτος θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
Κνίδωση
Συριγμός
Εμετός
Τα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν:
Χαλαρά κόπρανα, τα οποία μπορεί να περιέχουν αίμα
Διάρροια
Κράμπες στην κοιλιά
Ο βήχας ή συριγμός
Καταρροή
Υγρά μάτια
Δερματικό εξάνθημα με κνησμό, συχνά γύρω από το στόμα
Οι κολικοί, στα μωρά
Αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία γάλα;
Μια αληθινή αλλεργία στο γάλα διαφέρει από την πρωτεΐνη γάλακτος δυσανεξία ή δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αντίθεση με μια αλλεργία στο γάλα, η μισαλλοδοξία δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυσανεξία γάλακτος προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα και απαιτεί διαφορετική μεταχείριση από μια πραγματική αλλεργία στο γάλα.
Κοινά σημεία και συμπτώματα της πρωτεΐνης γάλακτος δυσανεξία ή δυσανεξία στη λακτόζη περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια ή διάρροια, μετά την κατανάλωση γάλακτος ή προϊόντων που περιέχουν γάλα.
Αναφυλαξία
Αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που μπορεί να περιορίσετε τους αεραγωγούς και την αναπνοή μπλοκ. Το γάλα είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη τροφή, μετά τα φιστίκια και τα καρύδια, να προκαλέσει αναφυλαξία.
Αν εσείς ή το παιδί σας έχει μια αντίδραση στο γάλα, ενημερώστε το γιατρό σας, δεν έχει σημασία πόσο ήπια η αντίδραση. Οι δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν να επιβεβαιώσει μια αλλεργία στο γάλα, ώστε να μπορείτε να αποφευχθούν στο μέλλον και πιθανώς χειρότερα αντιδράσεις.
Η αναφυλαξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί θεραπεία με επινεφρίνη (αδρεναλίνη) πυροβόλησε και ένα ταξίδι στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Τα σημεία και τα συμπτώματα αρχίζουν αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Στένωση των αεραγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός πρήξιμο στο λαιμό που καθιστά δύσκολο να αναπνεύσει
Έξαψη
Κνησμός
Σοκ, με αισθητή πτώση της αρτηριακής πίεσης
Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό
Δείτε το γιατρό σας ή έναν αλλεργιολόγο εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα αλλεργία στο γάλα λίγο μετά την κατανάλωση γάλακτος. Εάν είναι δυνατόν, δείτε το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης για να βοηθήσει το γιατρό να κάνει μια διάγνωση. Αναζητήστε επείγουσα θεραπεία εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσει σημεία ή συμπτώματα αναφυλαξίας.