Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Women in War: Μια όπερα, τιμή στους Αυστραλούς της Καλλίπολης [εικόνες & βίντεο]

Women in War: Μια όπερα, τιμή στους Αυστραλούς της Καλλίπολης [εικόνες & βίντεο]ΣΕ ΛΗΜΝΟ, ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
«Η Τέχνη βοηθά στις δύσκολες στιγμές». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρέσβη της Αυστραλίας στην
Ελλάδα, Τζον Γκρίφιν, όταν υποδέχτηκε στην κατοικία του τους συντελεστές της σύγχρονης όπερας «Women in War».
Η όπερα θα παρουσιαστεί στη Λήμνο, τη Καβάλα και τη Μελβούρνη στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την παρουσία των αυστραλιανών στρατευμάτων στη Λήμνο για τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ελληνες, Αυστραλοί, Τούρκοι και Κύπριοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό το Lemnos-Gallipoli Project: Women in War, που βασικό σκοπό έχει να δώσει με τη φωνή του σάρκα και οστά στις γυναίκες των πολέμων, που παρέμειναν αφανείς, αλλά και να αναδείξει τις επιπτώσεις του πολέμου στα κράτη και τις κοινωνίες.
Το έργο είναι του συνθέτη Τάσου Ιωαννίδη, Τάσου Ιωαννίδη, σε λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς και σκηνοθεσία του Αλκίνοου Τσιλιμιδού.
Το έργο συνδυάζει μουσικά στυλ, ρυθμούς, πολιτιστικές αποχρώσεις και συναισθηματικές εκφράσεις, ενώ «σκαλίζει» την αντίθεση νοοτροπίας των τριών γυναικών-πρωταγωνιστών.
Χρησιμοποιώντας μια κινηματογραφική προσέγγιση, η αφήγηση ξεδιπλώνεται σε 21 σκηνές, και αποκλίνει σημαντικά από την παραδοσιακή μορφή της όπερας.
Η όπερα αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών της Πολυξένης (την υποδύεται η κοντράλτο Ειρήνη Τζανετουλάκου), μιας Ελληνίδας χήρας πολέμου, η οποία έχει χάσει τον άντρα της στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και πρέπει να φροντίσει και να προστατεύσει την κόρη της, της Τουρκάλας Γιελίζ (Μπέρνα Ανίλ) η οποία ψάχνει τον γιο της στο πεδίο της μάχης και της νεαρής Αυστραλέζας νοσοκόμας Κλαρίς (Κέιτλιν Σπίαρς) η οποία έρχεται να δουλέψει εθελοντικά ως νοσοκόμα στη Λήμνο ψάχνοντας τον αρραβωνιαστικός της.
Πέρα, όμως, από την όπερα στα πολιτιστικά δρώμενα περιλαμβάνονται μία οπτικοακουστική έκθεση, η οποία ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του θεατή τη Μάχη της Καλλίπολης, ένα διεθνές συνέδριο, που θα προσεγγίσει το πως βίωσαν οι γυναίκες τον πόλεμο εντός και εκτός του πεδίου μάχης. Παράλληλα, θα υπάρχει και ένα βιβλίο για το μεγαλείο ψυχής των γυναικών αυτών.
17-18 Ιουλίου: Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστεία, Λήμνος
22 Ιουλίου: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα
30 Ιουλίου-2 Αυγούστου: Arts Centre Melbourne, Playhouse, Μελβούρνη, Αυστραλία
Για περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο www.lemnos-gallipoli.com.
Η έκθεση σχεδιάστηκε από τον: Stathis Mitsios