Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Βόμβα 250 κιλών βρέθηκε στον Γράμμο (ρεπορτάζ)

       Με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών καi την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας για εκκαθάριση περιοχών από υπολείμματα πολεμικών
συγκρούσεων η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς προχώρησε στον προγραμματισμό εργασιών του, για το έτος 2015, όπως την εκκαθάριση των κάτωθι περιοχών του νομού Καστοριάς:  Γράμμου-Φούσια, Γράμμου, Μόρφη, Κρυσταλοπηγή, Κούκο, Λεπτοκαρυές-Χιονάτο, Τουχούλι, Μπίκοβικ και Πύργο.

Πολλά τα ευρήματα από τον πόλεμο 
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος, θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητας. Οι εργασίες εκκαθάρισης σε κάθε περιοχή διαρκούν 15 έως 20 μέρες και μάλιστα είναι αρκετά τα αντικείμενα που βρίσκονται κυρίως από τη περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Πρόσφατα τα συνεργεία εντόπισαν μία βόμβα βάρους 250 κιλών.
 «Η εργασία τους εξαρτάται καταρχήν από τον όγκο των ευρημάτων που θα βρουν. Υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά τα οποία κατά καιρούς ανακαλύπτουν, που πρέπει να τα εξουδετερώσουν. Όπως με πληροφόρησαν, υπήρχαν 15 τέτοια περιστατικά τον προηγούμενο χρόνο» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα της αποναρκοθέτησης του Γράμμου, ξεκίνησε αμέσως μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου, από ειδικευμένα συνεργεία του στρατού.
Αλλά πήρε μεγάλες διαστάσεις και προκάλεσε πανελλήνιο σάλο την περίοδο 2006-2008, όταν ο τότε περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία με… βόσνιους ναρκαλιευτές, την υλοποίηση παρόμοιου προγράμματος, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, του οποίου τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν έντονα από πολλές πλευρές και προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα!
Σήμερα η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στη δικαιοσύνη, αλλά ο κ. Αδαμόπουλος δήλωσε άγνοια για τα αποτελέσματα του προγράμματος και κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από το συγκεκριμένο θέμα!
Τέλος ο  κ. Αδαμόπουλος  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το τάγμα εκκαθάρισης για τη καλή συνεργασία που  υπάρχει μεταξύ αντιπεριφέρειας και των τεχνικών κλιμάκιων του στρατού (ΤΕΝΚΣ).

Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
απο φουιτ