Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ανακαινίζονται τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Σαμψούντα

altinkaya kilisesi 1
Tόπο, πραγματικό θησαυρό για τον ποντιακό ελληνισμό αποτελεί η περιοχή του Τεκκέκιοϊ στη Σαμψούντα του Πόντου.

Πράγμα που φαίνεται ότι έχουν καταλάβει οι τουρκικές αρχές, εάν λάβουμε υπόψη ότι προσφάτως αποφάσισαν να ανακαινίσουν τρεις ιστορικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες, κάποια σπίτια Ρωμιών, αλλά και να προστατεύσουν τις σπηλιές που κάποτε αποτελούσαν καταφύγια ή χώρους προσευχής ασκητών.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, θα ανακαινιστούν οι εκκλησίες Altınkaya Kilisesi (εκκλησία του Χρυσού Βράχου ), Antyeri Kilisesi, ( εκκλησία του μέρους του Όρκου) και Ak Kilise (Άσπρη εκκλησία).
Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε κι ένα ιστορικό ελληνορθόδοξο αγίασμα και ακόμα τριάντα πηγές που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες Πόντιοι όταν ζούσαν εκεί και πριν να ξεριζωθούν.
Μιλώντας στην εφημερίδα Aksam, ο διευθυντής του πολιτιστικού τμήματος της δημαρχίας του Τεκκέκιοϊ Σερέφ Αϊντίν είπε ότι συνεχώς ανακαλύπτονται καινούρια πολιτιστικά στοιχεία από παλιότερες εποχές στις σπηλιές-καταφύγια των Ποντίων.
Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονταν στο όρος Ταντς Κατζί, όπου μάλιστα βρέθηκαν αντικείμενα από την πο Χριστού εποχή.
Η περιοχή ήταν και μια από τις πιο μαρτυρικές περιοχές του Πόντου. Τον Ιανουάριο του 1917 και μέσα σε λίγα 24ωρα, στη Σαμψούντα κάηκαν ολοσχερώς 14 χωριά, κατά το ήμιση τέσσερα και 26 χωριά κατά ένα μέρος, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν από τους Τούρκους. Το ίδιο έγινε και με δεκαέξι ελληνικές εκκλησίες και άλλα τόσα σχολεία.

 pontos-news.gr