Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Γιατί οι σχεδιαστές μόδας ντύνονται αλλοπρόσαλλα, σαν σαδομαχιστικά βαμπίρ και π@@@@ς;;;


Γιατί οι σχεδιαστές μόδας ντύνονται αλλοπρόσαλλα, σαν σαδομαχιστικά βαμπίρ και π@@@@ς


Γιατί συμβουλευόμαστε για το πώς θα ντυθούμε ανθρώπους που δεν μπορούν να ντύσουν ούτε τους εαυτούς τους;» αναρωτιέται αρθρογράφος της Daily Mail,
εξαπολύοντας επίθεση στους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας στον κόσμο.
«Ποια ανάλγητη κοινωνία αφήνει μια γυναίκα να βγει στο κρύο απροστάτευτη, φορώντας ως παλτό κομμάτια από παλιά χαλιά και ως καπέλο μια κάλτσα; Αχ για μισό λεπτό. Λυπάμαι. Αυτή δεν είναι μια φτωχή γριούλα. Αυτή είναι μια ιέρεια της μόδας. Η Vivienne Westwood μια από τις καλύτερες σχεδιάστριες της γενιάς της, μια γυναίκα που έχει δημιουργήσει περιουσία λέγοντας στους άλλους τι να φορούν, της οποίας όμως το προσωπικό στιλ εύκολα κάνει κάποιον να την χαρακτηρίσει »τρελή»», σημειώνει ξεκινώντας τη σφοδρή επίθεσή της σε κορυφαίους σχεδιαστές μόδας η Σάρα Βάιν.

Και η Vivienne Westwood δεν είναι η μόνη που μπαίνει στο στόχαστρο της αρθρογράφου. Στον ίδιο κουβά βάζει και τους Valentino, Donatella Versace, Karl Lagerfeld και Zandra Rhodes. «Είναι μερικοί από τους πλουσιότερους και σημαντικότερους σχεδιαστές του πλανήτη, με εταιρείας εκατομμυρίων ευρώ που παράγουν ρούχα για διάσημους και πλούσιους. Τα σχέδια που παρουσιάζουν στις πασαρέλες κοπιάρονται από πιο οικονομικές εταιρείες σε χρόνο ρεκόρ και ουσιαστικά υπαγορεύουν σε όλες τις γυναίκες του κόσμου το τι θα φορέσουν», σημειώνει και συνεχίζει με φουλ επίθεση: «Μια ματιά στους κορυφαίους σημερινούς σχεδιαστές κάνει όλους να αναρωτιούνται γιατί παίρνουν συμβουλές από αυτούς που σαφώς δεν είναι σε θέση να ντύσουν τους εαυτούς τους. Δεν έχουν τίποτα το σοφιστικέ πάνω τους».
Lagerfeld, «το σαδομαχιστικό βαμπίρ»

«Με τα σοκαριστικά λευκά μαλλιά του, τα σκούρα γυαλιά ηλίου και τα απειλητικά δερμάτινα γάντια του, ο 81χρονος σχεδιαστής της Chanel, Karl Lagerfeld, προβάλλει το στιλ του… σαδομαχιστικού βαμπίρ», τονίζει.
Valentino «ειναι σαν να έχει φάει μπουνιά στο πρόσωπο»

«Ο Ιταλός σχεδιαστής Valentino είναι σαν να έχει φάει μπουνιά στο πρόσωπο», γράφει για τον 82χρονο.
Donatella Versace -«Εχει βλέμα γριάς π@@@@ς»

«Η Donatella Versace είναι μια από αυτές τις γυναίκες που απλά δεν αναγνωρίζονται από τις αισθητικές επεμβάσεις. Ντύνεται από την κορυφή ως τα νύχια με φανταχτερά λεοπάρ και έχει το βλέμα γριάς π@τ@@@ς, στη σικ εκδοχή της», σημειώνει.
Zandra Rhodes

«Η Zandra Rhodes μπορεί να έχει συμβάλει πανηγυρικά στο βρετανικό στιλ, αλλά η ίδια κυκλοφορεί έχοντας τα μαλλιά της βαμμένα ροζ», καυτηριάζει την σχεδιάστρια η Βάιν.
Γιατί δεν θέλουν να ντύνουν απλές θνητές
«Ολα αυτά δεν μας δημιουργούν μια εικόνα του χώρου της μόδας γεμάτου από έλλειψη σεβασμού προς εμάς τους κοινούς θνητούς που γεμίζουμε τα ταμεία τους; Αυτό αποδεικνύει ότι όταν πρόκειται να ντύσουν κανονικούς ανθρώπους απλά το κάνουν από απελπισία.
Το να ντύσεις ένα αδέξιο 15χρονο μοντέλο ή κάποιον σταρ του Χόλιγουντ δεν χρειάζεται και πολύς κόπος.
Το να ντύσεις μια μεσήλικα μητέρα χρειάζονται πραγματικές δεξιότητες. Και όπως όλοι γνωρίζουμε οι σχεδιαστές δεν σιχαίνονται τίποτα περισσότερο από το να ντύνουν μια κανονική γυναίκα. Γιατί είμαστε απερίγραπτα… άβολες, με πεισματική άρνηση να φοράμε τις κορυφαίες δημιουργίες του και έχουμε εμμονές με τα κοινότυπα ρούχα που προσφέρουν άνεση», γράφει η Βάιν, δίνοντας μια άλλη διάσταση για το ποιοι πραγματικά είναι οι στόχοι των μεγάλων σχεδιαστών μόδας.
Γιατί ντύνονται παρδαλά
«Τα περίεργα σύνολα αποτελούν μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από όλους μας. Γιατί για αυτούς δεν ισχύουν οι κανόνες του κανονικού στιλ.
Ετσι, ενισχύουν το στάτους τους, ξεπερνώντας το απλό στιλ και ανεβαίνοντας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, όπου το να φοράς ένα παντελόνι μέχρι τις μασχάλες είναι κάτι το αποδεκτό.
Επιπλέον, δεν τολμά να τους πει  κανείς κάτι. Εχουν κριθεί από τα σοφιστικέ περιοδικά μόδας που δεν τους αμφισβητούν ποτέ γιατί απλά ζουν με το φόβο της απώλειας των διαφημιστικών συμβολαίων», σημειώνει εξηγώντας τη δική της εκδοχή στο γιατί οι σχεδιαστές ντύνονται περίεργα.
Ο Dior δεν είχε ανάγκη να αποδείξει την ιδιοφυία του
«Τα πράγματα, βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι. Είναι αλήθεια ότι οι σταρ της μόδας είχαν πάντα την τάση να είναι λίγο πιο εκκεντρικοί, αλλά αυτό είναι δικαίωμά τους. Η διαφορά των Coco Chanel και Yves Saint Laurent ήταν ότι τα ρούχα τους ήταν όμορφα και εφευρετικά με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν και όχι να μετατρέπονται σε ζουρλομανδύες.
Ο Christian Dior, ο άνθρωπος πίσω από το «σύγχρονο λουκ», με τις αμέτρητες δημιουργίες, έμοιαζε με έναν εύσωμο περιφερειακό αξιωματούχο. Φορούσε συνηθισμένα κοστούμια και γραβάτες και είχε γκρι χτενισμένα μαλλιά.
Δεν χρειάζονταν να στολίσει τον εαυτό του σαν γελοίο παπαγάλο για να αποδείξει στο κοινό του την ιδιοφυία του. Αυτό το έκαναν μόνες τους οι δημιουργίες του», σημειώνει προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση στο γιατί μπορεί να ντύνονται περίεργα.
«Με πολλούς τρόπους το «σύγχρονο στιλ» είναι αυτοπεριοριστικό όπως ήταν άλλοτε οι κορσέδες και τα κρινολίνα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να προσπαθούν να βάλουν τους εαυτούς τους σε ένα καλούπι: Να φορέσουν κολακευτικά ρούχα σε παράλογα σχέδια, από στενά φορέματα γεμάτα τολμηρά κοψίματα έως σιθρού παντελόνια και πάει λέγοντας. Η λίστα των ρούχων που ρίχνουν τον πήχυ του καλού γούστου και της πρακτικότητας είναι πραγματικά ατελείωτη
Και δεν είναι μόνο τα ρούχα τους προσβλητικά. Κάποιοι έχουν και αναιδείς συμπεριφορές. Ο John Galliano πρόσφατα καλωσόρισε τους καλεσμένους του σε επίδειξη μόδας του ανοίγοντας τα χέρια του και κάνοντας έναν ξόρκι και όλα αυτά λίγο αφότου η κάμερα τον είχε συλλάβει σε ένα αντισημιτικό παραλήρημα ενώ ήταν μεθυσμένος.
Από την άλλη, η Vivienne Westwood βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κάλεσε όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά των βιολογικών προϊόντων, απλά, να «τρώνε λιγότερο». Μια πραγματική Μαρία Αντουανέτα…
Καταλαβαίνω ότι αυτά που προβάλλονται στην πασαρέλα είναι για τη δημιουργία ενός θεάτρου ιδεών και όχι τόσο το τι θα φορέσουμε.
Αλλά το να παίρνουμε συμβουλές για τη μόδα από άτομα που ντύνονται παράλογα είναι απλά… παράλογο.
Γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη οτιδήποτε λένε αυτοί οι αυτόκλητοι γκουρού της μόδας; Δεν είναι τίποτα παραπάνω από κλόουν…», καταλήγει.

iefimerida.gr