Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Φτιάξε λαχταριστά τυροπιτάκια με τραγανή ζύμη κρουασάν!

Λαχταριστά τυροπιτάκια με ζύμη κρουασάν. Μια συνταγή για ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά όλων, μικρών και μεγάλων.

Υλικά
•25 γρ μαγιά νωπή ή 9 γρ. αποξηραμένη (1 φακελάκι)
•240 ml γάλα κρύο
•100 ml βιτάμ κρύο κομμένο σε κομμάτια
•1/4 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό για να διαλυθεί η μαγιά
•1/2 κ.γ. ζάχαρη
•1 κ.γ. αλάτι
•600 -700 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του [όσο πάρει]
Για τη γέμιση:
•120 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
•100 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
•2 αυγά χτυπημένα για τη γέμιση
•1 κρόκος αυγού για επάλειψη ή λίγο βιτάμ λιωμένο
Εκτέλεση
1.Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι.
2.Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, τη προσθέτουμε στο μπολ και χτυπάμε με το γάτζο του μίξερ, προσθέτοντας σιγά-σιγά και το γάλα και το αλεύρι [όσο πάρει, στόχος μας είναι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη]. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1/2 ώρα. Μετά τη μισή ώρα ξαναζυμώνουμε με το χέρι απαλά.
3.Για η γέμιση: Σε μπολ ανακτατεύουμε τα τυριά με τα χτυπημένα αυγά.
4.Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω τη μισή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτά παραλληλόγραμμα φύλλα, διαστάσεων περίπου 30×40 εκ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το επόμενο φύλλο.
5.Κόβουμε πρώτα το φύλλο σε λωρίδες πάχους 10 εκ. περίπου και στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε τρίγωνα κομμάτια. Απλώνουμε λίγη γέμιση στη βάση κάθε τριγώνου και ρολάρουμε προς την κορυφή του, ούτως ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα κρουασάν.
Τοποθετούμε τα κρουασανάκια στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους διότι διογκώνονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και τα αλείφουμε με πινέλο με χτυπημένο κρόκο αυγού ή βιτάμ. Τα ψήνουμε για 20′-25′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
πηγή:sintayes.gr