Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πλημμύρες από την βροχόπτωση στην Λεύκη Καστοριάς.


Η χθεσινή 14/9 έντονη, τόσο σε διάρκεια όσο και ένταση, βροχόπτωση προκάλεσεσοβαρές και εκτεταμένες ζημιές και στην δημοτική ενότητα Λεύκης. Εκτός από τις πλημμύρες σε υπόγεια κατοικιών, σημαντικά προβλήματα υπήρξαν και σε δημόσιους
χώρους αναδεικνύοντας έτσι το μέγεθος της εγκατάλειψης των τελευταίων ετών σε βασικές μονάδες υποδομής όπως ο καθαρισμός των φρεατίων και των ρεμάτων.
Η πολύ έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι που την συνόδευε έγινε η αιτία για εισροή υδάτων σε αρκετά υπόγεια και γκαράζ στο χωριό. Ταυτόχρονο όμως ανέδειξε και το πρόβλημα της μη σύνδεσης ορισμένων κατοίκων με το δίκτυο αποχέτευσης, μιας και σε πολλά μέρη του χωριού φάνηκε πως οικιακοί βόθροι φούσκωσαν και υπερχείλισαν δημιουργώντας επιπλέον θέματα υγιεινής και δυσωδίας.
Το σημαντικότερο θέμα όμως φάνηκε να υπάρχει στην υπερχείλιση των υδάτων από τα ‘’ξεχασμένα’’ φρεάτια και ρέματα, τόσο εντός όσο και εκτός, του οικιστικού ιστού της Λεύκης. Στην πιο σοβαρή περίπτωση, το ρέμα κοντά στην τοποθεσία ‘κολοβρέχη’ φούσκωσε και έσπασε σε 2 σημεία προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δύο παραπλήσιες κατοικίες αλλά και σημαντικά αποθέματα λάσπης και λοιπών φερτών υλικών στο οδόστρωμα.
Η επικινδυνότητα ήταν αρκετά μεγάλη λόγω των διαδοχικών στροφών στο σημείο αυτό αλλά και της αυξημένης κυκλοφορίας προς Κορομηλιά εξαιτίας των εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες, με αποτέλεσμα την ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας και τον έλεγχο της αμέσως μετά από την τροχαία.
Στο σημείο κατέφτασαν από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πετρίδης Χρήστος και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Οργάνωσης Μπινιάκος Μιχαήλ, και μετά από τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, ενημέρωσαν αρμόδιο συνεργείο το οποίο και ανέλαβε δράση αμέσως. Κατόπιν υποδείξεων, καθαρίστηκε πρώτα το οδόστρωμα και δόθηκε κανονικά σε κυκλοφορία ενώ, αμέσως μετά δημιουργήθηκαν 2 μικρό-αναχώματα στα σημεία που έσπασε το ρέμα με σκοπό την προστασία των παρακειμένων οικιών αλλά και της επαρχιακής οδού.
20140914 191203freatiaxeimaros220140914 19265720140914 19474520140914 195634
http://www.pas-lefkis.gr/