Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τέλειες συνταγές για να φας το πεπόνι… ως ορεκτικό και επιδόρπιο!



Έχει χρυσαφένιο χρώμα, ζουμερή χυμώδη σάρκα και δροσιστική γλυκιά γεύση. Είναι πλούσιο σε νερό και βιταμίνες και ιδιαίτερα φτωχό σε θερμίδες. Ο λόγος για το πεπόνι, το αγαπημένο
καλοκαιρινό φρούτο των περισσοτέρων. Με καταγωγή από τα βάθη της Ασίας, το πεπόνι είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένο με τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Αν και καταναλώνεται πολύ ευχάριστα σκέτο, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο σε συνταγές γλυκών και να πρωταγωνιστήσει ως ορεκτικό. Εμείς σας προτείνουμε ορεκτικά και επιδόρπια, εύκολα και γρήγορα για τους βιαστικούς, αλλά και πιο… περίπλοκα για τους απαιτητικούς. Ανακαλύψτε το διπλό ρόλο του πεπονιού και απολαύστε το όπως σας αρέσει!
Ορεκτικό για τους βιαστικούς
Πεπόνι σε οδοντογλυφίδα
Το πεπόνι ταιριάζει ιδανικά με αλλαντικά, όπως το ιταλικό προσούτο, το ισπανικό χαμόν ή η κυκλαδίτικη λούτζα (προέρχεται από χοιρινή μπριζόλα, είναι αρκετά δυσεύρετη, αλλά αξίζει τον κόπο να την αναζητήσετε). Περνάτε σε οδοντογλυφίδα ένα χοντρό κομμάτι πεπονιού και μία φέτα αλλαντικού. Φτιάχνετε όσα ορεκτικά θέλετε, ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων σας.
Ορεκτικό για τους απαιτητικούς
Πεπόνι πανέ με κρέμα μανούρι
Υλικά (Για 4 άτομα)
Για το πανάρισμα
• Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 αυγά χτυπημένα
• Λίγο panko (ιαπωνική γαλέτα, που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα ή σε μεγάλα σουπερμάρκετ στο τμήμα των έθνικ προϊόντων)
Για το πεπόνι
• 12 κύβους πεπόνι (σε διαστάσεις 2 εκ. Χ 2 εκ.)
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• Λίγο αλάτι
Για την κρέμα
• 300 γρ. μανούρι
• 160 γρ. γάλα φρέσκο
• Πιπέρι λευκό
• Πιπέρι ροζ
Εκτέλεση
Αλατίζετε ελαφρά το πεπόνι και το βάζετε για 1 ώρα στην κατάψυξη, ώστε να κρυώσει καλά, χωρίς όμως να παγώσει. Με γρήγορες κινήσεις, πανάρετε τα κομμάτια πεπονιού με την εξής σειρά: αλεύρι – αυγό – γαλέτα. (Προσοχή! Χρειάζεται πολύ ελαφρύ πανάρισμα.) Τηγανίζετε τους κύβους για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει αρκετό λάδι στο τηγάνι, το οποίο έχει κάψει καλά. Μεταφέρετε τα κομμάτια πεπονιού σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά το γάλα, χωρίς όμως να βράσει. Κατόπιν, χτυπάτε για 3΄ στο μπλέντερ (σε δυνατή ταχύτητα) το μανούρι, το γάλα και το λευκό πιπέρι. Αδειάζετε το μείγμα σε μπολ και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρετε με λίγο ροζ πιπέρι και δίπλα το πεπόνι.
Προσοχή Αντί για την ιαπωνική γαλέτα, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε την κλασική, απλώς με την «panko» γίνεται ένα πολύ ελαφρύ πανάρισμα και το πεπόνι παραμένει φρέσκο και ζουμερό, αποκτώντας ταυτόχρονα τραγανή κρούστα.
Επιδόρπιο για τους βιαστικούς
Mιλκσέικ πεπονιού
Υλικά (Για 4 άτομα)
• 600 γρ. πεπόνι ψιλοκομμένο
• 1/2 σφηνάκι Κουαντρό
• 1/2 σφηνάκι ζάχαρη μαύρη
• 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια
• 1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• Λίγο φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το παγωτό. Στη συνέχεια, προσθέτετε και το παγωτό και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο ομογενοποιημένο μείγμα.
Επιδόρπιο για τους απαιτητικούς
Πεπόνι μαριναρισμένο με γρανίτα πεπονιού
Υλικά (Για 4 άτομα)
Για το μαριναρισμένο πεπόνι
• 200 γρ. πεπόνι ώριμο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους (στο μέγεθος μπουκιάς)
• 50 γρ. χυμό λάιμ
• 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
• 10 φύλλα δυόσμου
• 30 ml βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Για τη γρανίτα
• 300 γρ. χυμό πεπονιού (που τον έχετε χτυπήσει καλά στο μπλέντερ)
• 40 γρ. νερό
• 30 γρ. ζάχαρη
• 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
Για το γαρνίρισμα
• Λίγη ψίχα τριμμένη από ανάλατα φιστίκια
Εκτέλεση
Ανακατεύετε στο μπλέντερ τα υλικά της μαρινάτας, ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπολ μαζί με το πεπόνι κομμένο σε μπουκίτσες και το αφήνετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο. Για τη γρανίτα, βράζετε σε μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και, όταν γίνει σιρόπι, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει, ανακατεύετε τα υλικά για τη γρανίτα σε μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη. Ανά περίπου 30΄ ανακατεύετε τη γρανίτα, ώστε να αποκτήσει το μείγμα μαλακή υφή. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3-4 φορές. Σερβίρετε τις μπουκίτσες σε ποτήρι, μαζί με λίγα από τα υγρά της μαρινάτας και από πάνω 1 κουταλιά γρανίτα. Γαρνίρετε με ψίχα από ανάλατα φιστίκια.
2 μυστικά
• Όταν κόβετε το πεπόνι, φροντίστε να το φυλάτε τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη στο ψυγείο, ώστε να μη μυρίσουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα.
• Tο βαρύ πεπόνι θεωρείται πιο γλυκό!
1h1
vita.gr