Η Δίαιτα της παλάμης :Ένας χρήσιμος οδηγός μερίδων για Αδυνάτισμα
Ένας χρήσιμος οδηγός μερίδων για τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα και προσπαθούν να αντιληφθούντο μέγεθος των υλικών που θα χρησιμοποιούν στα γεύματα τους , σχετίζεται με τα … χέρια μας ! Το μέγεθος της παλάμης, των δακτύλων και της χούφτας μας , πολλές φορές μπορεί να αποβεί καθοριστικό όταν θέλουμε να είμαστε πραγματικά συνεπής με τις διαιτολογικές μερίδες!
- Η γροθιά του χεριού μας : σφίγγουμε το χέρι μας σε γροθιά και το αποτέλεσμα μας δίνει ποσότητα ίση με 1 φλιτζάνι του τσαγιού =240 γραμμάρια. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μετρήσουμε υλικά όπως : μακαρόνια και ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ, κριθαράκι, πλιγούρι, κους-κους , λαχανικά βρασμένα ή ωμά..Η ποσότητα αυτή μας δίνει επίσης το μέγεθος ενός μεγάλου φρούτου.
- Η παλάμη : ανοίγουμε το χέρι μας αλλά κρατάμε ενωμένα τα δάκτυλα μας. Η ποσότητα αυτή είναι ίση με το ποσό αναφοράς των 100 γραμμάριων και μπορούμε να μετρήσουμε την ποσότητα του μαγειρεμένου ψαριού, φιλέτου κρέατος ή πουλερικών. Φυσικά, αν η μερίδα μας επιτρέπει πάνω από 100 γραμμάρια, όπως για παράδειγμα 300 γραμμάρια ψητού κρέατος, θα υπολογίσουμε την τριπλάσια ποσότητα της παλάμης μας.
- 1 χούφτα γεμάτη : με το χέρι μας σχηματίζουμε την χούφτα μας κρατώντας πάλι τα δάκτυλα ενωμένα και λυγίζοντας ελαφρά την παλάμη μας. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια και με αυτήν μπορούμε να μετρήσουμε υλικά που παραδοσιακά έχουν πολλές θερμίδες : ξηροί καρποί, σπόρια και πασατέμπο, σταφίδες και άλλοι καρποί.
- 2 χούφτες μισογεμάτες : με τα 2 μας χέρια σχηματίζουμε χούφτα όπως πριν, όμως δεν τις γεμίζουμε πολύ : Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια και με αυτήν μπορούμε να μετρήσουμε υλικά που επίσης έχουν πολλές θερμίδες, έχουν όμως και πολύ όγκο : πατατάκια, γαριδάκια και ποπ κορν.
- Ο αντίχειρας : σφίγγουμε το χέρι μας σφιχτά σε γροθιά, ταυτόχρονα όμως ανασηκώνουμε τον αντίχειρα μας. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια επίσης και χρησιμοποιείται για να μετρήσουμε υλικά που κόβονται σε συμπαγή κομμάτια ή έχουν παχύρευστη υφή : σκληρά λευκά ή κίτρινα τυριά, φυστικοβούτυρο, μαργαρίνη.
- Η φάλαγγα : το μέγεθος της πρώτης φάλαγγας του αντίχειρα μας αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αρκεί για να μετρήσουμε υλικά με πάρα πολλές θερμίδες όπως το ελαιόλαδο και όλα τα μαγειρικά έλαια, την μαγιονέζα, το φρέσκο βούτυρο και την ζάχαρη.
Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.newsitamea.gr