Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τους μπαμπάδες;

strengthen-your-knees
Όσο πιο πολύ οι μπαμπάδες ασχολούνται με τα παιδιά τους τόσο πιο επιτυχημένα στην ζωή τους θα
είναι τα παιδιά. Η επιρροή των μπαμπάδων είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να καθορίσει την κοινωνική ζωή, τους βαθμούς στο σχολείο αλλά και τα μελλοντικά επιτεύγματα ενός παιδιού. Γιατί λοιπόν τα παιδιά χρειάζονται τους μπαμπάδες;
  • Στοργικοί μπαμπάδες = επιτυχημένα παιδιά
Ο μπαμπάς επηρεάζει το παιδί σχεδόν από την γέννησή του. Τα μωρά των στοργικών μπαμπάδων νιώθουν συναισθηματικά ασφαλή, πιο αισιόδοξα και δεν φοβούνται να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο κοινωνικά και παρουσίαζαν μεγαλύτερο δείκτη IQ σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες δεν ασχολούνταν καθόλου μαζί τους. Ακόμη τα παιδιά αυτά δεν φοβόντουσαν να μείνουν μακριά από το σπίτι τους και να λείψουν στο σχολείο αρκετές ώρες. Επίσης τα παιδιά των στοργικών μπαμπάδων συμπεριφέρονταν καλύτερα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
Οι κόρες που είχαν καλή σχέση με τον μπαμπά τους είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και οι γιοί τους παρουσίαζαν λιγότερη επιθετικότητα και περισσότερο αυτοέλεγχο.
  • Οι καθημερινές δραστηριότητες είναι σημαντικές
Μπορείτε κάνετε πολλά πράγματα μαζί όπως να φάτε παρέα με τα παιδιά σας, να δείτε μαζί μια ταινία, να παίξετε στο πάρκο ακόμη, να παίξετε video games ή να συζητήσετε. Η συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού σας.
  • Διαφορετικές προσεγγίσεις
Πώς γίνεται ο μπαμπάς να επηρεάζει διαφορετικά το παιδί από την μητέρα; Ένας καλός γονιός δεν είναι αρκετός; Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε γονιός έχει διαφορετικό ρόλο στην οικογένεια. Οι γονείς ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό, την ανεξαρτησία αλλά και την επιτυχία.
  • Παιχνίδι
Πολλοί γονείς ρωτήθηκαν πως παίζουν με τα παιδιά τους και αποδείχτηκε πως οι μαμάδες παίζανε πιο συγκρατημένα και αυστηρά ενώ οι μπαμπάδες πιο ελεύθερα και συναρπαστικά. Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά μάθαιναν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους αλλά και την συμπεριφορά τους και ήταν λιγότερο επιθετικά .
  • Ρίσκο
Ενώ οι μαμάδες ανησυχούν για την προστασία των παιδιών, την ανάπτυξή τους και καλά κάνουν εννοείται, αλλά οι μπαμπάδες ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίρνουν ρίσκο και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες κάτι που είναι απαραίτητο για την μετέπειτα ζωή τους. Ακόμη τα έπειθαν να βρίσκουν το θάρρος να ξεπερνούν τα εμπόδια και να είναι πιο κοινωνικά.
  • Προστασία
Ίσως να οφείλεται στο μέγεθός τους, ή επειδή είναι οι προστάτες της οικογένειας και για αυτό φαίνονται να είναι καλύτεροι στο να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις κακοτοπιές. Επίσης οι μπαμπάδες που ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά τους επηρέαζαν θετικά τις ζωές τους και τα παιδιά τους είχαν την τάση να επιλέγουν σωστότερους φίλους.
  • Υπακοή
Αν και οι μαμάδες φημίζονται για την αυστηρότητά τους, συνήθως οι μπαμπάδες επιβάλλουν πιο εύκολα αυτό που θέλουν. Εφαρμόζουν τους κανόνες και αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ενήλικες ενώ οι μαμάδες αντιμετώπιζαν τα παιδιά πιο συναισθηματικά. Βέβαια οι αντίθετες προσεγγίσεις των γονιών αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες από τις παρόμοιες προσεγγίσεις.
Μην ξεχνάτε ότι σημασία έχει να βρίσκετε μια μέση λύση αρχικά με την/τον σύντροφό σας και να συμμετέχετε όσο περισσότερο μπορείτε στην ζωή των παιδιών σας καθώς αποτελούν μέρος της δικής σας ζωής.
babyradio. gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα