Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΔΕΙΤΕ 6 φανταστικές Συνταγές με το τσουρέκι που περίσσεψε!!!

Εκτός από το κλασικό με μερέντα!!! Το τσουρέκι είναι ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά γλυκίσματα που, τις γιορτινές αυτές μέρες, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια γιατί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί νοστιμότατη λύση για γιορτινά πρωινά αλλά και σνακ!

Αν όμως φτιάξατε ή αγοράσατε παραπάνωαπό αυτά που τελικά χρειάζονταν και ψάχνετε τρόπους να κάνετε το τσουρέκι σας κάτι διαφορετικό αλλά... εξίσου νόστιμο, τοdietup.gr σας έχει τη λύση: 6 ιδέες για λαχταριστά γλυκά, και όχι μόνο, με βάση το τσουρέκι!



1. Τσουρέκι εκμέκ

Υλικά

10 μεγάλες φέτες τσουρέκι (1 μεγάλο τσουρέκι)

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλιτζάνια νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα:
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
40γρ κορν φλάουερ
1 αυγό
3 κρόκους αυγών
1 βανίλια

Για το στόλισμα:
250γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης




Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Απλώνουμε σε ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψάκι ή μεγάλη φόρμα για κέικ (χωρίς το εσωτερικό χώρισμα) το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά. Σιροπιάζουμε το τσουρέκι μας σιγά σιγά με ένα κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγη κανέλα. Η βάση μας είναι έτοιμη.

Παρασκευάζουμε την κρέμα ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό και τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ζεσταίνουμε το μισό γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας γρήγορα, μέσα στο μίγμα των αυγών. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μίγμα των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ ζωηρά μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια κι αν θέλουμε λίγη κανέλα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε την κρέμα και θέλετε κάτι πιο δροσερό αντικαταστήστε την κρέμα με παγωτό καϊμάκι που ταιριάζει απόλυτα!

Πρόκειται για μια θερμιδική βόμβα γι αυτό βάλτε όρια στον εαυτό σας (πχ «θα φάω ένα μικρό κομμάτι μαζί με τον καφέ μου το απόγευμα 2 φορές μέσα στην εβδομάδα»).


tn_02
2. Κορμός με τσουρέκι
Υλικά
3-4 φέτες τσουρέκι (250γρ)
4 κουταλιές της σούπας (κοφτές) κακάο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
250γρ μαργαρίνη (1 κεσεδάκι)
1 αυγό
Λίγο κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη και την ζάχαρη άχνη και όταν αφρατέψουν καλά ρίχνετε το αυγό, το κονιάκ (ή λικέρ) και το κακάο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα κόβετε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε μέσα στο μίγμα ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ρίχνετε το μίγμα σε λαδόκολλα και τυλίγετε ώστε να δημιουργήσετε έναν κύλινδρο. Βάζετε τον κορμό (ή «σαλάμι») στην κατάψυξη και αφήνετε να παγώσει καλά. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάζετε 5 λεπτά πριν το γλυκό από την κατάψυξη ώστε να μπορέστε να το κόψετε καλύτερα.
Για να γλιτώσετε κάποιες θερμίδες χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη και μαργαρίνη μειωμένων λιπαρών.
tn_03
3. Παξιμαδάκια τσουρεκιού
Υλικά
Το τσουρέκι που περίσσεψε
Λίγο μέλι
Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Κόβετε το τσουρέκι που περίσσεψε (ή που δεν σας πέτυχε και πολύ και δεν φούσκωσε) σε λεπτές φέτες και τις αλείφετε με λίγο μέλι. Απλώνετε τις φέτες σε ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με το αμύγδαλο. Ψήνετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως το τσουρέκι σας και να πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα. Αφήστε τα να κρυώσουν και αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρεκο-παξιμάδια σας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.


tn_04
4. Τσουρέκι Πουτίγκα
Υλικά
1 μέτριο τσουρέκι (500-600γρ) κομμένο σε κύβους
8 αυγά
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγη μαργαρίνη
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές μουσκεμένες σε λικέρ
Για την κρέμα:
¾ φλιτζανιού φρέσκο γάλα
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ
Εκτέλεση
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγη μαργαρίνη και ρίχνουμε μέσα στο ταψί τους κύβους από το τσουρέκι. Χτυπάμε σε ένα μίξερ τα υπόλοιπα υλικά, ξεκινώντας με τα αυγά και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το γάλα και την κρέμα. Περιχύνουμε με το μίγμα τους κύβους του τσουρεκιού και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά το μίγμα να μουσκέψει το τσουρέκι. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες (που έχουμε στραγγίσει καλά) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά στον αέρα. Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ως εξής: Ρίχνουμε σε ¼ φλιτζανιού γάλα το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά, ενώ το υπόλοιπο γάλα, η κρέμα γάλακτος και η ζάχαρη μπαίνουν σε κατσαρολάκι μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις βράσει, ρίχνουμε το γάλα με το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε γρήγορα για να μας πήξει η κρέμα χωρίς να σβολιάσει. Βγάζουμε από τη φωτιά μετά από 2 λεπτά έντονου ανακατέματος. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Σερβίρουμε κόβοντας ένα κομμάτι πουτίγκα το οποίο γαρνίρουμε με μια "γενναία" δόση κρέμας και πασπαλισμένη κανέλα.
tn_05
5. Τάρτα αχλαδιού με τσουρέκι
Υλικά
6 αχλάδια
10 μεγάλες φέτες τσουρέκι
Λίγη μαργαρίνη
½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
Για την σος σοκολάτας:
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Χυμός ενός λεμονιού
200γρ κουβερτούρα
Εκτέλεση
Αρχικά αλείφετε τις φέτες του τσουρεκιού με λίγη μαργαρίνη και τις τοποθετείτε μέσα σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή πυρέξ το οποίο έχετε βουτυρώσει. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και βάζετε για λίγο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για να ροδίσει ελάχιστα το τσουρέκι σας.
Στη συνέχεια φτιάχνετε το σιρόπι σοκολάτας ως εξής: Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού να βράσουν μαζί με τα αχλάδια που θα τα έχετε καθαρίσει καλά και θα τα έχετε κόψει σε μισά. Αφήνετε τα αχλάδια για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να γίνουν σαν αχλάδια κομπόστα). Στη συνέχεια αφαιρείτε τα αχλάδια (κι αφού τώρα το σιρόπι θα έχει μείνει περίπου το μισό), αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα στο σιρόπι την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και να έχετε ένα γυαλιστερό σιρόπι σοκολάτας.
Τοποθετείτε πάνω στο ψημένο τσουρέκι τα αχλάδια και περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας. Αφήνετε για λίγο μέχρι το τσουρέκι να ρουφήξει λίγη από τη σοκολάτα αλλά και από τα αρώματα του αχλαδιού. Σερβίρεται χλιαρό.
Εμφάνιση όλων σε μια σελίδα
tn_06
6. Σοκολατόφετες με …Tsourek-Smoothie!
Οι παρακάτω ιδέες είναι προτάσεις του Ευτύχη Μπλέτσα. Δείτε περισσότερες συνταγές του Ευτύχη εδώ.
Κόβεις το τσουρέκι σε φέτες και το απλώνεις σε ένα ταψάκι ή πιάτο. Σε ένα μπεν μαρί λιώνεις τα σοκολατένια αβγά και κουνέλια που έχουν περισσέψει και ντύνεις το τσουρέκι σοκολατένιο. Με το που ρίξεις λιωμένη σοκολάτα πασπαλίζεις ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή μερικά φουντούκια. Πρόκειται για μία διατροφική βόμβα αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερη απόλαυση. Μπορείς να φας λίγο ή να χαρίσεις σε άπορους της γειτονιάς σου ως πασχαλιάτικο κέρασμα!
Μία άλλη ιδέα για το τσουρέκι είναι να βάλεις μισή φέτα στο μπλέντερ μαζί με μία μπανάνα, κακάο και γάλα (κατά προτίμηση φυτικό). Χτυπάς και έχεις ένα σούπερ Tsourek-Smoothie!

http://www.dietup.gr/