Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μακελειό σε ναυτική βάση στην Ουάσινγκτον & "Συναγερμός" στις ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Reuters

Τουλάχιστον 12 νεκροί, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των τραυματιών

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων τραυματίστηκε από πυροβολισμούς ενόπλων σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού στο Νέιβι Γιαρντ της Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας Βίνσεντ Γκρέι. Ένας δράστης έπεσε νεκρός κατά την αστυνομική επιχείρηση στο κτίριο ενώ αναζητούνται άλλοι δύο οπλοφόροι, όπως δήλωσε η επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «άλλο ένα περιστατικό μαζικών πυροβολισμών» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Φωτογραφία: Reuters
Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αλλάξει, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται από αξιωματούχους ως ρευστή.  Στους τραυματίες συγκαταλέγονται ένας αστυνομικός και ένας φρουρός.  
Τρεις από τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. 
Η επίθεση σημειώθηκε στο κτίριο 197, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), που είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σκαφών και υποβρυχίων. Οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή. Φωτογραφία: Reuters Φωτογραφία: Reuters
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν οι δράστες της "άνανδρης" επίθεσης.
Στην αρχή της ομιλίας του για την αμερικανική οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι στόχος των πυροβολισμών ήταν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.
"Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με ένα περιστατικό μαζικών και αδιάκριτων πυρών. Σήμερα, έγινε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της πρωτεύουσάς μας. Πρόκειται για πυροβολισμούς που στόχευαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό" του στρατού, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν", συνέχισε.
"Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν", υποσχέθηκε.
Περίπου 3.000 άτομα εργάζονται στη συγκεκριμένη ναυτική βάση, η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τις παλαιότερες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην ξηρά. 
Newsroom Enet
 













«Συναγερμός» έχει σημάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το μακελειό σε κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον. Ο 34χρονος Άαρον Αλέξις άνοιξε πυρ και σκότωσε δώδεκα άτομα, πριν αφήσει και ο ίδιος την τελευταία του πνοή. Ενήμερος για τις εξελίξεις ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης καταγόταν από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας και είχε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό από το 2007 μέχρι το 2011. Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν μετά τη λήξη της θητείας του ο Αλέξις συνέχισε να εργάζεται στο Νέιβι Γιαρντ ως πολιτικό προσωπικό.

Όλα συνέβησαν στις 8:20 το πρωί (τοπική ώρα), στη συνοικία Νέιβι Γιάρντ στη νοτιοανατολική Ουάσιγκτον. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης άρχισε να πυροβολεί από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου και είχε βάλει στόχο την καφετέρια του πρώτου ορόφου. Άλλοι δήλωσαν ότι άκουσαν τους πυροβολισμούς αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν από που προέρχονται.



Όλοι τους ωστόσο είπαν ότι περνούν καθημερινά από έλεγχο στην πύλη του κτιρίου, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στο συμπέρασμα ότι ο δράστης χρησιμοποίησε την ταυτότητα κάποιου υπαλλήλου. Μάλιστα, η Αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο ο 34χρονος να χρησιμοποίησε την ταυτότητα του υπαξιωματικού του Ναυτικού, Ρόλι. Αστυνομικοί επισκέφτηκαν το σπίτι του Τσανς, ενώ μία συγγενής του δήλωσε σε συνέντευξη ότι ο υπαξιωματικός δεν βρισκόταν στο σημείο, ούτε ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Μάλιστα, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αφήσουν ήσυχη την οικογένειά της.

Αρχικά, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό δύο ακόμη δραστών, ενός λευκού και ενός έγχρωμου, οι οποίοι φορούσαν στρατιωτική στολή. Ωστόσο, αργότερα οι αρχές ανέφεραν ότι ο λευκός άνδρας δεν αποτελεί πλέον ύποπτο για την επίθεση. Το FBI συνεχίζει να «χτενίζει» την περιοχή που σημειώθηκε το μακελειό, ενώ για λόγους ασφαλείας έχει αυξηθεί η φρούρηση στο Πεντάγωνο. Ακόμη, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών μετέθεσε για σήμερα προγραμματισμένη ψηφοφορία.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν οι δράστες της «άνανδρης» επίθεσης. Ο Ομπάμα είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι στόχος των πυροβολισμών ήταν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. «Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με ένα περιστατικό μαζικών και αδιάκριτων πυρών», είπε.



Λίγο μετά τους πυροβολισμούς, από τα μεγάφωνα ειδοποιήθηκαν οι υπάλληλοι να αναζητήσουν ασφαλή σημεία και λίγο αργότερα, τους δόθηκε η οδηγία να κατευθυνθούν προς την κεντρική πύλη του συγκροτήματος. Ελικόπτερα πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από σημείο και πετούν ειδικά κουτιά στα κτίρια, προκειμένου να μεταφέρουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κτίριο.



Κανένα αεροπλάνο δεν απογειώνεται χθες από το αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν» της Ουάσινγκτον εξαιτίας του περιστατικού. Αντίθετα, τα αεροπλάνα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη συνοικία Νέιβι Γιαρντ, προσγειώθηκαν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, ένας ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, ο ταγματάρχης Νιντάλ Χάσαν, άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, σκοτώνοντας 13 άτομα. Ο Χάσαν, ο οποίος θεωρήθηκε «μοναχικός λύκος» που εμπνεύστηκε την πράξη του από την Αλ Κάιντα, καταδικάστηκε στα τέλη Αυγούστου στην εσχάτη των ποινών.

real.gr