Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Χαμός για τα καυσόξυλα - Πόσο κοστίζει και πόσο ζυγίζει το κυβικό μέτρο

Από 100 εως 150  κοστίζει φέτος ένα κυβικό μέτρο ξύλα - ΦΩΤΟ NEWSIT

- Τι να προσέξετε
- Τζάκια και ξυλόσομπες θα πάρουν και φέτος "φωτιά"
- Δύσκολος ο χειμώνας μετά τον πάγο της τρόϊκας στη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

- Πάνω από 60% αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα καυσόξυλα τα δύο τελευταία χρόνια
- Με το κυβικό και όχι με τον τόνο η πώληση τους
- Μάθετε πόσο κοστίζει το κυβικό μέτρο και ποια ξύλα να προτιμήσετε
Μεγάλη στροφή στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και συγκεκριμένα στα καυσόξυλα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που βλέπουν κάθε χρόνο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να τραβάει την ανηφόρα και ψάχνουν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.
Από 100 εως 150  κοστίζει φέτος ένα κυβικό μέτρο ξύλα - ΦΩΤΟ NEWSIT


Πάνω από 60% αύξηθηκαν οι πωλήσεις στα καυσόξυλα τα τελευταία 2 χρόνια. Οι καταναλωτές τα αγοράζουν μέσα στο καλοκαίρι για να τα αγοράσουν στεγνά πριν τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια.

Πόσο κοστίζει και πόσο ζυγίζει ένα κυβικό μέτρο
Φέτος δε θα αγοράσουμε τα καυσόξυλα με το κιλό και τον τόνο αλλά με το κυβικό μέτρο καθώς είναι σε ισχύ η σχετική αγορανομική διάταξη (ΦΕΚ 3313/Β΄/12.12.2012, Αριθμ. Α2-1145, Αγορανομική Διάταξη αρ.4/2012, αρθρ.2).


Οπως δήλωσε στο Newsit o ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίας ξυλείας evoville στην Καλλιθέα, Γιώργος Σεφεριάδης "ένα κυβικό μέτρο κοστίζει 140 ευρώ. Εμείς κυβίζουμε και στοιβάζουμε τα ξύλα της επιλογής του πελάτη μπροστά του σε ένα τσουβάλι big pack. Το δικό μας kυβικό μέτρο ζυγίζει περίπου 900 κιλά".
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν την τελευταία διετία οι επιχειρήσεις που πουλάνε καυσόξυλα - ΦΩΤΟ NEWSIT


Ωστόσο σε άλλες αποθήκες ξυλείας το κυβικό μέτρο μπορεί να ζυγίζει από 550 εως 700 κιλά. Εξαρτάται πως γίνεται το στοίβαγμα των ξύλων.

Τι να προσέξετε
Καλό ειναι να προμηθεύεστε τα ξύλα στα τέλη του καλοκαιριού και πριν ξεκινήσουν οι βροχές γιατί τότε είναι στεγνά και καίγονται πιο εύκολα. Οπως εξηγεί ο κύριος Σεφεριάδης "ο καταναλωτής καλό ειναι να έχει ένα μέτρο μαζί του για να μετρήσει οτι τα ξυλα του στοιβάζονται με το κυβικό μέτρο".



Ο χώρος που θα τοποθετήσετε τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνός και καθαρός.Εάν τα τοποθετήσετε στη βεράντα σας πρέπει να τα καλύψετε με κάποιο προστατευτικό πανί προκειμένου να τα διατηρήσετε στεγνά.

Μην αγοράζετε μόνο μια ποικιλία ξύλου αλλά κάντε συνδυασμό
Για παράδειγμα το πεύκο και η οξιά λαμπαδιάζουν εύκολα ενώ ο δρυς και η ελιά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και θερμογόνο απόδοση.
Mην αφήνετε να καίει η ξυλόσομπα ή το τζάκι δίχως επιτήρηση - ΦΩΤΟ NEWSIT

Πριν πάτε για ύπνο φροντίστε να μη καίει ούτε το τζάκι, ούτε η ξυλόσομπα καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς εάν η φωτιά καίει δίχως να την παρακολουθείτε.

newsit.gr